تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی قانونی الزامآور از سوی مسعود پزشکیان ابلاغ شد و به طور رسمی در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. این در حالی است که جامعه بینالمللی بر ضرورت همکاری حکومت ایران با آژانس تاکید داشته است.
این قانون که روز چهارشنبه ۱۱ تیر به سازمان انرژی اتمی، شورای عالی امنیت ملی، و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شده، پیش از این با اکثریت قاطع آرا در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و به تصویب شورای نگهبان رسیده بود.
اجرای قانون «الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی» به عهده شورای عالی امنیت ملی، نهادی با عضویت فرماندهان نظامی سپاه پاسداران و ارتش، گذاشته شده که مسعود پزشکیان رئیس آن است.
بر اساس این قانون، دولت جمهوری اسلامی موظف است هر نوع همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به حال تعلیق درآورد. هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در این زمینه به ایرنا، خبرگزاری جمهوری اسلامی، با تأکید بر «حق» غنیسازی اورانیوم برای حکومت ایران، گفته است تا وقتی امنیت مراکز و دانشمندان هستهای جمهوری اسلامی تضمین نشود، تعلیق ادامه دارد.
در این حال، دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، پیش از این تأکید کرده بود که هیچگونه اجازهای برای غنیسازی اورانیوم در ایران داده نخواهد شد.
دونالد ترامپ همچنین خواسته است که آژانس بینالمللی اجازه بازرسی از تأسیسات هستهای ایران را داشته باشد و گفته که جمهوری اسلامی ایران باید با هر نهاد یا فرد مورد وثوق آمریکا، از جمله خود ایالات متحده، همکاری کند.
همچنین ببینید: واکنش سناتورهای آمریکایی به حملات اخیر به تأسیسات هستهای جمهوری اسلامیهمچنین، کشورهای عضو گروه ۷ خواهان از سرگیری مذاکرات هستهای شده و تأکید کردهاند که جمهوری اسلامی هرگز نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد و از حکومت ایران خواستهاند که از بازسازی فعالیتهای غنیسازی غیرقابل توجیه خودداری کند.
این هشدارها در حالی است که پیش از این برخی مقامات و رسانههای حکومتی در ایران به طور علنی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تهدید کرده بودند که در واکنش به آن گروه ۷ در بیانیهای «درخواستها در ایران برای بازداشت و اعدام» گروسی را محکوم کردند و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز تهدید گروسی به «اعدام» را غیرقابل قبول دانست و محکوم کرد.
در جریان جنگ ۱۲ روزه اسرائيل و جمهوری اسلامی، سه سایت عمده اتمی در ایران در فردو، اصفهان و نطنز، از سوی آمریکا و اسرائيل بمباران شد. اقدامی که طی آن به گفته عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران این تأسیسات «بهشدت و بهطور جدی آسیب دیده است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز سهشنبه ۱۰ تیر حمله نظامی ایالات متحده به تأسیسات هستهای جمهوری اسلامی را یک «حمله جنگی دقیق» و «حملهای عالی و درخشان» توصیف کرد و گفت که این تأسیسات «ویران شده است.»
او همچنین تأکید کرد: «ما هر چه بخواهیم از [حکومت] ایران خواهیم گرفت.»
همچنین ببینید: اذعان تهران به ورود خسارات شدید و جدی به فردوجمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای، انپیتی، خارج خواهد شد.
در این حال، گیدئون سعار، وزیر امور خارجه اسرائیل، از جامعه بینالمللی خواست که «از همه ابزارهای موجود»، از جمله «فعال کردن مکانیسم ماشه»، برای مقابله با جاهطلبیهای هستهای رژیم ایران استفاده کند.
سعار روز چهارشنبه ۱۱ تیر با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» با اشاره به گزارشهای رسانههای حکومتی جمهوری اسلامی درباره دستور مسعود پزشکیان برای اجرایی کردن قانون توقف بازرسیها از تأسیسات هستهای ایران، تعلیق همکاری جمهوری اسلامی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را آن را «شرمآور» خواند.
او با تأکید بر این که جمهوری اسلامی «همه الزامات و تعهدات بینالمللی هستهای خود» را کنار گذاشته است، گفت که جامعه بینالمللی باید قاطعانه پاسخ دهد.
در پیام وزیر امور خارجه اسرائیل آمده است: «اکنون زمان فعال کردن مکانیسم ماشه فرا رسیده است! من از سه قدرت اروپایی - آلمان، فرانسه، و بریتانیا - میخواهم که همه تحریمها علیه [حکومت] ایران را دوباره برقرار کنند!»