دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرد که در صورت دستیابی به توافق هستهای جدید با جمهوری اسلامی، هیچگونه اجازهای برای غنیسازی اورانیوم در این کشور داده نخواهد شد.
او شامگاه دوشنبه در پیامی در شبکه اجتماعی خود، «تروت سوشیال»، با کنایه به دولت قبلی ایالات متحده نوشت: «ماشین امضا باید خیلی وقت پیش جلو غنیسازی ایران را میگرفت».
دونالد ترامپ همچنین تأکید کرد: «در توافق احتمالی، هیچ مجوزی برای غنیسازی اورانیوم صادر نخواهد شد!»
در همین حال سناتور چاک شومر رهبر اقلیت دموکرات در سنای آمریکا بر لزوم ادامه موضع سرسختانه در قبال جمهوری اسلامی در مذاکرات تهران - واشنگتن تاکید کرد.
او گفت: «هرگونه مذاکرهای با ایران باید بهصورت شفاف و علنی، با بهرهگیری کامل از تمام اهرمهای فشار ما انجام شود و تنها به مسائل هستهای محدود نماند، بلکه موضوعاتی مانند حمایت ایران از تروریسم و نیروهای نیابتیاش در منطقه را نیز در بر گیرد.»
همزمان خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دیگر دسترسی کامل و نظارت مؤثر خود را بر بخشهای کلیدی و حساس برنامه هستهای جمهوری اسلامی از دست دادهاند.
طبق ارزیابیهای رسمی آژانس، اطلاعات مهمی که برای ارزیابی دقیق فعالیتهای اتمی تهران ضروری است، در دسترس این نهاد نیست. از جمله این نقاط کور، بیاطلاعی از شمار دقیق سانتریفیوژهای فعال، محل تولید این تجهیزات و محل نگهداری قطعات و ماشینآلات مرتبط با آنهاست.
علاوه بر این، آژانس دیگر قادر به انجام بازرسیهای سرزده از تأسیسات و مکانهای اعلامنشده توسط جمهوری اسلامی نیست، که این موضوع نگرانیهای جدی در مورد شفافیت برنامه هستهای این کشور ایجاد کرده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه در جریان دیدار با وزرای خارجه جمهوری اسلامی و مصر خواستار شفافیت بیشتر تهران درباره فعالیتهای هستهای خود شده بود.
این اظهارات پس از انتشار گزارشی از سوی آژانس بیان شد که نشان میدهد ذخایر اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی به سطحی نزدیک به مواد مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای رسیده است.
آژانس در گزارش خود هشدار داده که جمهوری اسلامی تنها کشوری است که بدون داشتن سلاح هستهای، اورانیوم با غنای بالا تولید میکند.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، روز شنبه گفت: «نماینده ویژه [استیون] ویتکاف پیشنهاد دقیق و قابل قبولی به رژیم ایران ارائه کرده است و به نفع آنهاست که این پیشنهاد را بپذیرند.» او افزود: «دولت آمریکا از روی احترام به توافق جاری، در خصوص جزئیات این پیشنهاد به رسانهها توضیحی نخواهد داد.»
عباس عراقچی اعلام کرد که تهران در حال بررسی این پیشنهاد است و پاسخ خود را آماده میکند؛ اما خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات جمهوری اسلامی که نامش فاش نشده، گزارش داد که احتمال رد این پیشنهاد وجود دارد.
در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای مصری خود، وزیر خارجه جمهوری اسلامی بار دیگر تأکید کرد که بدون غنیسازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی، هیچ توافقی حاصل نخواهد شد.
این در حالی است که واشنگتن پیشتر بارها تأکید کرده بود ادامه غنیسازی در هیچ سطحی در ایران قابل قبول نیست.
«استیو ویتکاف» نماینده ویژه کاخ سفید پیشتر در مصاحبهای با شبکه ایبیسی با تاکید بر خط قرمز آمریکا گفته بود: «ما یک خط قرمز بسیار واضح داریم و آن هم غنیسازی است. حتی ۱ درصد ظرفیت غنیسازی هم برای ما قابل قبول نیست. هر توافقی باید بدون غنیسازی باشد، چرا که غنیسازی راه را برای ساخت سلاح هموار میکند. ما اجازه نخواهیم داد بمبی ساخته شود.»
دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده روز جمعه بار دیگر بر «نزدیک بودن» توافق با جمهوری اسلامی تاکید کرده و گفته بود آنها نمیخواهند تحت حمله قرار بگیرند.
او گفت: «فکر میکنم ما شانس رسیدن به توافق با جمهوری اسلامی ایران را داریم. آنها نمیخواهند مورد حمله قرار بگیرند؛ ترجیح میدهند توافق کنند، و فکر میکنم این احتمال در آینده نهچندان دور وجود دارد.»
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: «اگر بتوانیم بدون ریختن بمب در سراسر خاورمیانه به توافق برسیم، این یک دستاورد بزرگ خواهد بود. آنها نباید به سلاح هستهای دست پیدا کنند.»
دونالد ترامپ تاکید کرد: «ما میخواهیم آنها در امنیت باشند. ما میخواهیم کشوری بسیار موفق داشته باشند - بگذارید کشوری بزرگ باشند - اما نمیتوانیم اجازه دهیم سلاح هستهای داشته باشند. این خیلی ساده است. و فکر میکنم ما تا حدی به توافق با جمهوری اسلامی نزدیک شدهایم.»