اختصاصی: سفیر اسرائیل در آمریکا درباره احتمال کمک چین به جمهوری اسلامی برای بازسازی برنامه موشکی هشدار داد

مصاحبه اختصاصی صدای آمریکا با سفیر اسرائیل در ایالات متحده

سفیر اسرائیل در ایالات متحده به صدای آمریکا گفته است نشانه‌های نگران‌کننده‌ای وجود دارد که چین ممکن است در حال کمک به جمهوری اسلامی برای بازسازی برنامه موشک‌های بالستیک باشد؛ برنامه‌ای که اسرائیل بخش زیادی از آن را در جریان جنگ ۱۲روزه ماه گذشته با جمهوری اسلامی نابود کرد.

یخیل لایتر، سفیر اسرائیل، این سخنان را در مصاحبه‌ای اختصاصی بیان کرد که روز پنجشنبه ۲ مرداد در استودیوهای صدای آمریکا در واشنگتن ضبط شد.

او گفت: «نشانه‌های نگران‌کننده‌ای وجود دارد که ممکن است چین تلاش کند به دولت [جمهوری اسلامی] برای بازسازی [موشکی] خود کمک کند.»

لایتر در پاسخ به پرسشی درباره نظر اسرائیل نسبت به گزارش‌های رسانه‌های غربی سخن می‌گفت که قبلا اعلام کرده بودند جمهوری اسلامی قصد دارد در سه‌ماهه اول امسال یک ماده شیمیایی پیش‌ساز سوخت موشکی را از چین وارد کند تا در ساخت موشک‌های بالستیک استفاده کند.

وقتی از سفیر اسرائيل پرسیده شد که چه نشانه‌هایی از کمک چین به جمهوری اسلامی دیده است، لایتر گفت: «برخی تحرکات وجود دارد که برای ما نگران‌کننده است، رفت‌وآمدهایی مشکوک.»

او افزود: «شما از مواد شیمیایی گفتید، و از توانایی بازسازی یا احیای یک برنامه موشکی بالستیک، از همین نوع موارد.»

ماه گذشته میلادی، اسرائیل حمله‌ای پیش‌دستانه علیه جمهوری اسلامی آغاز کرد و توانایی‌های تسلیحات هسته‌ای و موشک‌های بالستیک آن را که تهدیدی وجودی تلقی می‌کرد هدف قرار داد، زیرا جمهوری اسلامی بارها خواستار نابودی کشور یهودی شده بود. واشنگتن نیز در اواخر این درگیری ۱۲روزه به اسرائیل پیوست و به تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی حمله کرد. این نبرد با یک آتش‌بس با پشتیبانی آمریکا پایان یافت.

در جریان این درگیری، جمهوری اسلامی صدها موشک به مراکز جمعیتی و زیرساخت‌های اسرائیل شلیک کرد.

لایتر گفت که اسرائیل با هدف قرار دادن اجزای برنامه موشکی جمهوری اسلامی، این برنامه را «مختل» کرد. او افزود: «ما فقط باید مطمئن شویم که چین یا دیگر بازیگران بد، اجازه ندهند [جمهوری اسلامی] آن [برنامه موشک‌های بالیستک] را بازسازی کند.»

همچنین ببینید: رئیس ستاد ارتش اسرائيل: به حفظ برتری هوایی در ایران ادامه خواهیم داد

در پاسخ به این پرسش صدای آمریکا که او چه پیام مشخصی می‌خواهد به چین بدهد، لایتر گفت که اسرائیل بازیگری نسبتاً کوچک در قبال چین است و در سیاست‌گذاری در مورد چین از متحد اصلی‌اش، ایالات متحده آمریکا، پیروی می‌کند. او تأکید کرد که آمریکا نمی‌خواهد با یک چین سلطه‌طلب و هژمون روبه‌رو شود که تمام متحدان آمریکا در منطقه را تهدید کند.

او گفت هیچ دلیلی وجود ندارد که اسرائیل نتواند روابط خوبی با مردم چین داشته باشد.

لایتر گفت: «ما دوست داریم چنین رابطه‌ای داشته باشیم، ولی به‌هیچ‌وجه نمی‌خواهیم ببینیم چین در کنار کسانی قرار می‌گیرد که موجودیت ما را تهدید می‌کنند. فراموش نکنیم، حتی پس از جنگ ۱۲روزه، [رهبر جمهوری اسلامی، علی] خامنه‌ای همچنان می‌گوید هدفش نابودی کشور یهودی است. چرا کسی باید بخواهد با کسی شریک شود که چنین چیزی می‌گوید؟ بنابراین، پیام من به دوستان چینی‌ام این است که لحظه‌ای درنگ کنید. این شخصی نیست که بخواهید از او حمایت کنید.»

چین حمله ۱۲روزه اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای، نظامی و نیروهای جمهوری اسلامی را محکوم کرد اما در جریان درگیری، هیچ‌گونه کمک آشکاری به حکومت ایران نکرد. با این حال، پکن در گذشته فناوری نظامی در اختیار جمهوری اسلامی قرار داده است و به‌طور منظم با آن مانورهای نظامی مشترک برگزار کرده است که آخرین مورد آن در ماه مارس انجام شد.

روزنامه اسرائیلی «اسرائیل هیوم» در تاریخ ۱۷ تیر بیانیه‌ای از سفارت چین در اسرائیل منتشر کرد که در آن اعا شده بود: «چین به‌عنوان یک اصل، قویاً با گسترش سلاح‌های کشتار جمعی و سامانه‌های حمل آن‌ها مخالف است و به‌طور مستمر توان اجرایی خود را در زمینه منع گسترش این سلاح‌ها تقویت می‌کند.»

همچنین ببینید: مصاحبه اختصاصی صدای آمریکا با سفیر اسرائیل در ایالات متحده؛ چشم‌انداز ایران و خاورمیانه پس از جنگ ۱۲ روزه